NIEUWS                                                      


Amersfoort, oktober 2013
Op de veranda van het Spaanse hotel in Puerto de Pollenca gaf mijn smartphone een fluittoon: een nieuw mailtje. En wát voor een mailtje! Jeanna uit Timor Leste meldde zich als de nieuwe eigenaar van de Strange Fish. Na 3,5 jaar radiostilte communiceerde onze vriend eindelijk weer met het thuishonk. M'n hart maakte een sprongetje van blijdschap. Kijk hier wat Jeanna schreef. 

Amersfoort, mei 2013
En ineens was daar een creatieve brainwave en begon ik driftig te knippen in tientalle tijdschriften. Op zoek naar die perfecte afbeelding die deel mochten uitmaken van een nieuwe schilderij. Een groot doek van 100 x 150 cm. "Birds" is de naam van het schilderij.

Amersfoort, december 2012
Na succesvol de studie HBO Communicatie gevolgd te hebben, staan de afgelopen en komende maanden in het teken van mijn studie Journalistiek. Desalniettemin bleef er af en toe nog een momentje over voor een schilderij. De tuinen van Alfabia op Mallorca, waar ik mijn verjaardag vierde, blijven een inspiratiebron. Zo ontstond de "vijver van Alfabia", een multimedia schilderij dat een paradijselijk stukje aarde in jouw thuis vertegenwoordigt.

Amersfoort, september 2012
De zomer voorbij, afgestudeerd, enkel een stuk genezen, eindelijk weer een nieuw kunstwerk opgezet. Nu nog een milky jeans, binnenkort heel anders.

Amersfoort, juni 2012
Vol ongeduld revalideer ik van mijn enkelbreuk..... Ik werk, ik studeer en hoop snel weer inspiratie gevonden te hebben om met nieuw werk te beginnen.

Playa de Muro, mei 2012
Heerlijk op het strand van Mallorca bij de steiger tekenen in de zon, een zwak verkoelend briesje om de oren. Ik waande me in het paradijs. Twee dagen later zocht ik verkoeling in de tuinen van Alfabia, een prachtig landgoed vlakbij de tunnel naar Soller. Ik zat op de rand van de vijver en tekende de goudvissen in het water. Eén ondoordachte beweging maakte een abrupt einde aan mijn tekensessie op Mallorca: ik schopte mijn doos vol tekenkrijt in de vijver. Het dure krijt zonk onmiddellijk naar de bodem en loste op tot kleine hoopjes gekleurd poeder. De grotere vissen doken er op af en deden de hoopjes vervagen met hun stevige staartslag. Het was de aankondiging van meer pech: een paar dagen later brak ik mijn enkel en vloog ik ingegipst terug naar Nederland.

Amersfoort, april 2012
Als voorbereiding op mijn tekensessie op Mallorca, schilderde ik 'Playa de Muro". Binnenkort een hele serie schilderijen van dit Spaanse eiland.

Amersfoort, januari 2012
Het eerste schilderij van 2012 is af: "Vlucht uit het knuffelbos" heet het sprookje. Totaal onverwacht krijg ik op 17 januari een mail van Kitty, over zwerfkunstwerk "Titia". Eind 2008 verdween dit schilderij om uitgerekend vandaag weer boven water te komen. Op 30 januari plaatste Kitty het schilderij in een bedrijfskantine in Leiden. Ik hoop snel weer iets te horen over de wereldreis van Titia.

Amersfoort, december 2011
Op 1 december stond een bezoek aan de Talensfabriek in Apeldoorn op het programma. Na 3 jaar wachtlijst was het eindelijk zover. Ik droomde van verfstromen zoals in Willy Wonka's Chocoladefabriek. Die waren er niet, maar wat er wel was, interesseerde me in grote mate. Vooral de opslaghal met enorme zakken pigmenten:  het blauwste ultramarijn, het felste cadmium en zoveel andere kleuren. Het proces van verfmaken is indrukwekkend en boeiend. Een echte aanrader was deze rondleiding! Het zette onmiddellijk aan tot de start van een nieuw schilderij. Fijne kerstdagen!

Amersfoort, november 2011
De herfst op Mallorca was fenomenaal. Ik verdronk in diepe 'Indian Summer'-kleuren en schetste er op los. Kocht jij het boek van 'Kunstzinnig" al? Verrassend veel kunstenaars, waaronder 'moi'. Lees ook het interview.

Amersfoort, september 2011
Deelname aan de kunstmarkt op 10 september 2011 was opnieuw een uitdaging. Door de grote hoeveelheid evenementen in het centrum van Amersfoort trok ook de kunstmarkt veel enthousiaste bezoekers. Het warme weer was mede oorzaak van een vrolijke zomerafsluiting.

Amersfoort, augustus 2011
Augustus is de maand van de insecten. Niet alleen is er een wespenplaag, er dreigt dit jaar ook een muggenplaag. Ik koos voor de vlieg, die veel minder zwart is dan we zoal denken. Van dichtbij heeft de vlieg prachtige kleuren, zoals metallic groen en metallic blauw. Ik schilderde mijn vlieg in felle kleuren.

Amersfoort, juli 2011
Nu m'n communicatiestudy wegens vakantie tijdelijk is stopgezet, eindelijk weer tijd om te tekenen en te schilderen. M'n bijdrage voor www.anappleaday.nl (website van Michel Oosterhout) is een kleurrijke appel geworden. Coen Lagerweij feliciteer ik van harte met het winnen van de ontwerpwedstrijd voor het Dias-Latinos-affiche. Ik reis naar Berlijn om nieuwe inspiratie op te doen.

Amersfoort, mei 2011
Van wie komt het ontwerp van de poster voor het festival Dias Latinos dat in augustus 2011 plaatsvindt? Ik stuurde een ontwerp in en zie dat ik niet de enige ben. In juni wordt de winnaar bekendgemaakt. In de Arabische baden van Palma de Mallorca zet ik zwerfkunstwerk nr. 7 "Schaap Laetitia" uit. Diverse buitenlandse media besteedden aandacht aan dit project. De interviewtekst voor het kunstboek van kunstzinnig.nl is zo goed als klaar, de drukproef is goedgekeurd.

Amersfoort, april 2011
Wat een cadeau: 2 april 2011, de warmste 2 april ooit. Ik trok er met mijn pastelkrijt op uit en tekende op een plaid op de dijk langs de Linge, in de Betuwe. Op 20 april 2011 vliegt "Sheep Laetitita", zwerfkunstproject nr. 07 naar Mallorca en begint daar haar trip around the world. 

Amersfoort, maart 2011
Maart staat in het teken van modelschilderen, schrijven en studeren. Voor de website van GGz Centraal schrijf ik sinds kort blogs over van alles en nog wat.

Amersfoort, januari 2011
Voor 2011 staan nu al heel veel leuke activiteiten gepland. Zo is er de ZomerExpeditie 2011 en de Talens Palet wedstrijd. Natuurlijk ben ik op een aantal kunstmarkten te vinden en tussen alle bedrijven door schilder ik gestaag voort. Per 7 januari is er de expositie "Etenswaardigheden" bij Scholen in de Kunst.

Amersfoort, december 2010
Precies een jaar schreef ik aan de roman "De Vijgenoogst". Ik stuurde het manuscript naar een uitgever. Het wachten is nu op een reactie. Voor de januari expositie van Scholen in de kunst schilder ik een doek met "voedsel in de ruimste zin des woords" als thema. Mijn bijdrage wordt een viertal lollies in fluoriserende snoepkleuren, als knipoog naar Sinterklaas.

Amersfoort, november 2010
De bladeren zijn van de bomen gewaaid; tijd voor winterse landschappen. Ik ruimde op en besloot wat studiewerk weg te doen. De voorraad verf werd aangevuld met nieuwe kleuren.

Wijk bij Duurstede, oktober 2010
Alles zat mee op 3 oktober 2010. Het was geweldig weer, waardoor zo'n 10.000 mensen naar de kunstmarkt in het centrum van Wijk bij Duurstede trokken. Wat was het gezellig en zonnig! Een overweldigend aanbod van diverse kunsten. Bijzonder leuk om aan deel te nemen, maar ongetwijfeld nog leuker om te bezoeken. Een inspirerende omgeving! Vanaf deze maand neem ik weer les om mezelf te blijven ontwikkelen.

Amersfoort, september 2010
Het Lievevrouweplein in Amersfoort was getransformeerd in een kunstplein, vol kramen en kunstenaars. De mixed media vissen speelden een prominente rol op mijn kraam en trokken veel aandacht. Wat een leuke gesprekken heb ik gevoerd en wat een warme belangstelling was er! Ik verheug me op de volgende kunstmarkt, die niet lang op zich laat wachten. Zondag 3 oktober in Wijk bij Duurstede.

Amersfoort, augustus 2010
Onder het motto 'Go extreme, go Abstract' werk ik aan een bijzonder project; een soort abstracte bloementuin. De kleurstelling is blauw, wit en bruin, maar ook blingbling wordt niet geschuwd. Blingbling is uit? Niet bij mij! De lichtkaatsingen van de decent geplaatste strasstenen leveren een verrassend lichtspel op. Het werk is nog in voorbereiding, maar zal binnenkort op deze website te zien zijn.

Amersfoort, juli 2010
Na de zeer warme temperaturen tijdens de 'Katjee' kunstmarkt in Groningen van begin juli, vond je me op 10 juli 2010 op de grote kunstmarkt in het centrum van Purmerend, op de Koemarkt. Dit net gerenoveerde plein was een geweldige plek voor de kunstmarkt met meer dan 100 kramen. De omliggende horecaterrassen zorgden voor een leuke, gezellige sfeer. Een goed begin van de zomervakantie!

Amersfoort, juni 2010
Eindelijk komt de zomer eraan. Tijd om de natuur in te trekken of lekker buiten te schilderen. Ook een maand om me voor te bereiden op de kunstmarkt "Katjee" in Groningen, op 4 juli en de kunstmarkt in Purmerend, op 10 juli 2010. Er zijn overigens meer kunstmarkten waaraan ik deelneem. Op 11 september is de gezellige kunstmarkt in het centrum van Amersfoort, onder de Lieve Vrouwe toren en op 3 oktober 2010 vind je mij in Wijk bij Duurstede, in het Kasteelpark.

Corfu, mei 2010
Op Corfu schilderde ik olijfbomen, in de zinderende hitte in een verlaten olijfboomgaard. En ik fotografeerde honderden bomen, zodat mijn voorbeeldvoorraad voorlopig niet uitgeput raakt.
Onder het mom van "Pimp a painting" ondernam ik een project om een eerder geschilderd schilderij te pimpen.

Amersfoort, april 2010
Kleine schilderijtjes van 10 x 10 cm, ingelijst: enig om als cadeautje te geven. Volstrekte willekeur in kleurstelling en onderwerp, toch ook heel leuk om gezamenlijk tot 1 groot kunstwerk te maken. 

Barcelona, maart 2010
De maand maart startte in Barcelona, met een fotoserie over graffiti in de Barri Gotic en de Ravel, twee oude buurten in het centrum van deze geweldige stad. Een stad die vanwege zijn kleurstellingen mijn lievelingsstad is. In het Museu Nacional d'Art de Catalunya maakte ik kennis met het werk van moderne kunstenaars uit Catalonië, waarvan ik zeer gecharmeerd was. Naast hoognodige zonuren deed ik veel inspiratie op voor nieuwe schilderijen. En ach, wat was het heerlijk slenteren over de Ramblas. Op de website van IEDP wordt aandacht besteed aan mijn zwerfkunst "Strange fish".

Amersfoort, februari 2010
Op 1 februari richtte ik mijn expositie bij Grand Café Halewijn in. Tot eind maart is een selectie van mijn werk daar te zien. Combineer Halewijn 'ns met de markt op vrijdag of zaterdag en geniet het 'mensen kijken'. Ik beschreef mijn ervaringen met frescoschilderen in een verhaal. Met het verhaal "Stoppen met roken" won ik één van de prijzen in de Stivoro-wedstrijd. Twee donkere dames schilderde ik op hardboard. In een aluminiumlijst ingelijst wachten zij op een koper. Uit Australië komt bericht dat 'the Strange Fish' naar de Verenigde Staten is gebracht.

Amersfoort, januari 2010
Een nieuw decennium in het alweer tien jaar oude millennium. Het belooft een zonnig, vrolijk jaar te worden; een jaar waarin mijn schilderijen zich thuis voelen. Uit Duitsland kwam een geweldig leuke mail van de familie Bakker, die een paar jaar geleden drie schilderijen van mij kocht en nu in haar nieuwgebouwde huis opnieuw van deze schilderijen geniet. Een nieuw takkenbos is af. Op dit takkenbos is heel veel te zien. Niet alleen zijn er paradijselijke vogels, maar ook de bloemen zijn van zeer bijzondere aard, soms met zeer herkenbare bloemblaadjes. Je raakt niet uitgekeken.

Amersfoort, december 2009 Op het randje van 2009 schilderde ik chinese girl, een meisje met een paraplu. Ik gebruikte de fluorescerende kleuren roze en oranje en de metallic kleuren groen en blauw voor een verrassend resultaat. Voor haar huidskleur en als blingbling in haar doek gebruikte ik goudpoeder.

Amersfoort, november 2009
Er zijn veel nieuwe vissen toegevoegd aan mijn assortiment, gemaakt met de mixed media techniek. Hierbij worden diverse materialen gebruikt om een kunstwerk te vervaardigen. De episcopische dialoog neemt nu definitieve vorm aan, nu ook Angeline Rijkeboer dit apparaat uitprobeerde en een leuk stukje schreef over haar ervaringen. Binnenkort te lezen :-)

Amersfoort, oktober 2009
Ada en Mieke van den Dries zijn inmiddels in The U.S.A. en hebben daar hun creatieve plan met "Girl on the Rocks" gerealiseerd. Hun berichtgeving is inmiddels ontvangen. Nu is het wachten op een mailtje van de nieuwe eigenaren.

Amersfoort, september 2009
Heb ik je al eens verteld hoe ik stopte met roken? Uiteindelijk wist ik het roken om te zetten in een kunstwerk. Hoe ik dat deed? Dat lees je hier! De kunstmarkt op 13 september 2009 onder de toren van Amersfoort was een erg gezellig evenement. Niet alleen stond het plein vol kramen en kunstenaars, ook het publiek stroomde massaal toe. Veel bekenden bezochten mijn kraam, maar ook van onbekenden mocht ik veel complimenten in ontvangst nemen.
Zoals je hebt kunnen lezen is één van mijn zwerfkunstprojecten heel erg succesvol. De “Strange fish” is vanuit Nederland via Uruzgan, Australië en Thailand nu in Oost Timor aangekomen. Ik had beloofd direct na de kunstmarkt een nieuw zwerfkunstproject uit te zetten aan diegene die met het leukste idee kwamen. De gezusters Van den Dries uit Amersfoort zijn uitgekozen voor dit project. Zij hebben grootse plannen en brengen het zwerfstuk "Girl on the rocks" meteen al ver: naar de Verenigde Staten. Het belooft een spannende reis te worden! Ik kijk er naar uit. .

Amersfoort, augustus 2009
Ik had niet verwacht dat mijn kleine vreemde visje zo'n succesvolle reis zou maken. Inmiddels is hij aangekomen op Oost Timor! Da's een eind zwemmen. Lees er alles over...

Amersfoort, juli 2009
5 weken lang vond je mij iedere woensdagavond in Utrecht, bij Kade Ateliers voor het zomerlab "Ratatouille". Lees er alles over....

Amersfoort, juni 2009
De zomer staat voor de deur. En dat wordt volop genieten van lange avonden. Op 12 juni 2009 tijdens 'De Parade' ter ere van het 750 jarig bestaan van Amersfoort zette ik opnieuw zwerfkunst uit. Dit keer bij de bushalte bij het stadhuis.

Amersfoort, mei 2009
Pasteltekenen in een Griekse olijfboomgaard op Korfu. Deze droom is in mei maand uitgekomen. Wat een geweldige ervaring!

Amersfoort, april 2009
Superleuk was de workshop schilderen met paletmes van Ivan Mijatovic in Laren. Na maanden radiostilte dook in april 2009 ineens de "Strange Fish" op. Geweldig! Het schilderij bevindt zich inmiddels al in Australië o.a. tussen een groep zwemmende veteranen! En alsof dit het startsein was voor meer zwerfkunst om verder te zwerven, komt er ook op 2e paasdag bericht uit Hamburg, over de zonnebloemen. M'n deelname aan "Het vierkante ei" eindigt na de voorronde in het Centraal Museum in Utrecht. Ik schreef een artikel over m'n ervaringen. "Smokey on the Sofa" is een ietwat pikanter werk dan ik tot nu toe maakte. Maar met 'Opblaaspop op de motor" zet ik die ingeslagen weg nog even voort. Mijn inzending voor de wedstrijd van het tijdschrift "Leef !"  is prijswinnend. Tijdens de opening van de Boesner Salon ontmoette ik een aantal leuke mensen met interessante werkstukken.

Amersfoort, maart 2009
LET THE SPRING BEGIN ! Met die gedachte in het achterhoofd begon ik met de verbeelding van dat kriebelende voorjaarsgevoel. De lente is het jaargetijde waarin ik helemaal in mijn element ben. De krokussen in het park, de sneeuwklokjes langs sloten, maar in mediterrane streken al klaprozen in de velden en natuurlijk mag een lammetje niet ontbreken: het voorjaar maakt ieder jaar opnieuw iets in mij los.

Amersfoort, februari 2009
Een klein werk is aangemeld voor "De Boesner Salon" , een expositie die in april plaats vindt in Amsterdam. Ook is werk ingeschreven de wedstrijd van het tijdschrift "Leef". Ik werk aan mijn "episcopische dialoog" met Mariëlle Osté, heb wat klein werk gemaakt en ga me op de wesp richten. Deze aartsvijand van velen fascineert me.

Amersfoort, januari 2009
Er is bericht uit Uruzgan van de "Strange fish", die mogelijk binnenkort in Australië zwemt. "Blond Girl"  is het 4e zwerfkunstproject dat deze maand in Spanje uitgezet is. Een nieuwe vreemde vis is geschilderd die samen met "two little birds" het jaar inluidt. Het AD interviewt Anja en plaatst dit interview in haar krant op 8 januari 2009. Radio Roulette FM uit Utrecht zendt een telefonisch interview uit in haar uitzending op 8 januari 2009. Door hergebruik van een oude Nikon Coolpix camera ontstond een nieuw driedimensionaal kunstwerk. Op 25 januari 2009 nam ik deel aan een cursus icoonschilderen in Amsterdam.

Amersfoort, december 2008
Op 1 december 2008 is het 3e zwerfkunstwerk uitgezet. Dit keer gaat de reis naar Afghanistan. Op 15 december wordt de aankomst in Uruzgan bevestigd. Een vis in de woestijn. Op 30 december 2008 wijdt de Volkskrant een artikel aan de reis van de "strange fish"....

Amersfoort, november 2008
Op 28 november 2008 is het 2e zwerfkunstwerk uitgezet.

Amersfoort, november 2008
Op 2 november 2008 is "Titia Wild Art no. 1" opnieuw uitgezet. Dit keer in het hertenkamp in Zeist. Gerard B. heeft haar na 3 weken huiskamer aan haar volgende etappe laten beginnen. Thanks Gerard !  Hopelijk komt er snel een nieuw bericht over de vervolgstatppen van Titia..

Amersfoort, oktober 2008
Op 13 oktober 2008 ontving ik bericht over "Titia Wild Art no. 1". Zij is gespot in het bos achter Dierenpark Amersfoort, richting Soestduinen. Bevindt zich nu in Soesterberg, bij Gerard B.

Amersfoort, oktober 2008
Op 3 oktober 2008 begon mijn cursus "Pasteltekenen". Het is genieten om ook dit medium te ontdekken. Zeker voor excursies de natuur in geweldig materiaal vanwege de afmetingen en het geringe gewicht.

Amersfoort, september 2008
In "De stad Amersfoort" verschijnt op 24 september 2008 een leuk artikel over mijn kleurrijke expositie in de binnenstad van Amersfoort:
"Anja’s wereld is warm en kleurrijk, en dat zal iedere bezoeker onmiddellijk zien. Zeker, de passiebloemen zijn koel koud, maar ze stralen een mediterrane warmte uit. Op sommige bloemen huizen insecten van 30 centimeter lang - een totaal uitvergrote werkelijkheid. Daardoor zijn de werken een beetje vervreemdend, terwijl ze toch door het prachtige kleurgebruik ook onmiddellijk aanspreken. En soms eng zijn, maar bij nadere beschouwing toch weer niet. Een mooie tegenstelling, die in Anja’s kunst erg goed functioneert".

Amersfoort, september 2008
Op 19 september 2008 is de nieuwe website van Anja van de Poll gelanceerd. Rustiger, overzichtelijker, uitgebreider. De site zal in de komende tijd aangevuld worden met schilderijen, foto´s, nieuws, tips en nog veel meer.

Amersfoort, september 2008
'Amersfoort Nu' bericht in haar editie van 12 september 2008 over mijn expositie bij Coffee Corazon, Krommestraat 18 in Amersfoort. Ga daar 'ns heen voor bijzonder lekkere koffie, een smoothie of zelfgebakken taart. Op de 1e etage exposeer ik, in de loungehoek, waar ik aan de wanden een soort boventuin wilde realiseren. Gun jezelf een kijkje.

Amersfoort, september 2008
De glossy 'Elegance' besteedt in haar septembernummer aandacht aan het kunstzinnig bezig zijn en citeert daarin mijn woorden over mijn passie voor het schilderen.

Amersfoort, september 2008
Voor Basisschool 'De Driesprong' bedacht ik  een duurzaam kunstwerk ter ere van haar 25-jarig jubileum, te maken door de leerlingen, waarbij de toekomstvisie van de kids centraal staat.

Amersfoort, augustus 2008
"Schildert ze nu alleen nog maar zonnebloemen?" zou je je kunnen afvragen. Nee, natuurlijk niet, maar ik moet zeggen dat het wel erg leuk is om deze vrolijke bloemen te schilderen. Het goud dat ik gebruikte geeft deze schilderijen een extra dimensie en trok veel aandacht tijdens de kunstmarkt in winkelcentrum Emiclaer.

Amersfoort, augustus 2008
Schilderen als passie en het schilderen van passiebloemen. Da's een hoop passie bij elkaar. De geur van deze bloem is verrukkelijk, de vorm is uniek en de kleuren zijn sensationeel, variërend van dieppaars tot okergeel,
van limoengroen tot helwit. Als een soort helikopter staat de stamper hoog boven het hart van de bloem. 

Terug naar de startpagina